Allmän info vid tävling 

Att tävla ska vara roligt, både för häst och ryttare. Det är mycket att tänka på och skiljer sig från din vanliga ridlektion. Se därför till att ha pratat med din ridlärare innan du tänkt starta på en tävling, läs igenom följande text och sidan Tävlingslära under fliken Teorimaterial.

Tänk på att vid tävling så ändrar man saker i hästens miljö och dagliga rutin, vilket kan göra att hästen blir piggare, mer tittig eller uppför sig på ett annat sätt än på lektion. Välj därför en häst du känner dig säker på och prata med din ridlärare. Det är din ridlärare som bestämmer vilken häst du får tävla på.

Startlistor läggs upp på www.equipe.com men finns också som app att ladda ner. Den heter Equipe och har en ikon med ett hästhuvud. På tävlingsdagen finns även utskrivna startlistor på väggen vid tävlingskontoret. Vid tävlingar arrangerade av Ungdomssektionen kommer startlistor att finnas vid stora tavlan i stallet.

Kom alltid i god tid på tävlingsdagen. Är du osäker på vilken tid du behöver vara klar för att börja värma upp, prata med den som är ansvarig för tävlingen. Hästen ska vara ordentligt borstad, utrustningen hel och i ordning. Tänk på att du som ryttare också ska vara i ordning så du inte behöver hämta handskarna eller ett spö efter att du har suttit upp. Är man flera som ska starta med samma häst kan man hjälpas åt att göra i ordning. Flätor och/eller knoppar i pannlugg, man eller svans ska alltid tas ur efteråt.

Vid tävling ska hästen endast befinna sig i stallet eller i ridhuset. Det är inte tillåtet att leda eller rida hästen i paddocken såvida inget annat anges på tävlingsdagen. Plats för framridning finns avstyckat i ridhuset.

Framridning sker tidigast 20 minuter innan start. Är man flera som rider samma häst så kommer man överens så att alla hinner rida fram. Var noga med att lägga in många skrittpauser ofta så hästen orkar hoppa banan eller rida programmet.

Behöver man extra hjälp, exempelvis ledare, programläsare eller hjälp i stallet får man ombesörja det själv om inget annat anges.

Samtliga ryttare under 15 år skall ha målsman eller vuxen ansvarig med sig och alla under 18 år ska bära hjälm och väst på anläggningen. 

Betalning sker innan start till Tävlingssektionen eller Ungdomssektionen, beroende på vem som arrangerar tävlingen. Även avanmälan sker till ansvarig arrangör.

Efter din start gör du i ordning hästen och släpper ut den i sin hage. Detta förutsatt att ingen annan ska rida hästen efter dig.

Hoppning

  • Kom i god tid innan första start och gå banan flera gånger så du kan den utantill. Var noga med att gå precis den väg du tänkt rida, ta alltså ut svängarna ordentligt. Lär dig gärna vad det är för färg på hindret, vilken typ det är och vart på banan det står. Tänk på att det inte är tillåtet att gå över hindren, gå runt istället.
  • En start i hoppning beräknas ta ca 2 minuter.
  • I klasserna 20-30 cm får man ha ledare om så önskas. Ledare ombesörjs själv.
  • Börja rid fram 20 minuter innan din start.
  • Framridning sker endast i ett varv.
  • När man hoppar fram gör man det för att värma upp hästen och hoppar 5-6 språng. För att veta åt vilket håll du ska hoppa hindret så tittar du på flaggorna på hinderstöden. Röd flagga sitter på höger sida och vit sitter på vänster sida.
  • Innan du styr på ett hinder måste du ropa ”hoppning” följt av hindrets typ, exempelvis ”hoppning räcke” innan du styr på hindret. Detta för att alla andra på framridningen ska kunna akta sig ur vägen.


Dressyr

  • Lär dig programmet i god tid innan tävlingsdagen. Programmen finns på Ridsportförbundets hemsida och på www.stallbacken.se.
  • Rid fram ordentligt och träna lite extra på det du ska göra i programmet, exempelvis snett igenom.
  • Alla som vill får ha en programläsare men detta ombesörjs själv.
  • I dressyr får man en starttid, det är den tiden du ska in på banan. Innan dess ska du ha ridit fram.
  • Programmens namn och svårigheter står i listan nedan. Där finns även länkar till programmen. 

Lätt E – program i skritt, hästen behöver inte gå i form

Lätt D – program i skritt och trav, hästen behöver inte gå i form

Lätt C – program i skritt, trav och galopp, hästen bör gå i form

Lätt B – program i skritt, trav och galopp, hästen ska gå i form

Lätt A – program i skritt, trav och galopp, hästen ska gå i form, göra skänkelvikningar, rygga och gå i förvänd galopp